Monday 3 April 2017

Don't panic


Nema razloga za paniku ili padanje u fras, rezultati izbora koje je AV6 objavio večeras nisu ni konačni niti zvanični. Nesumnjivo je da on zaista ima najveći broj osvojenih glasova ali pitanje je da li zaista ima preko 50% istih, tj. da li će biti drugog kruga predsedničke trke. Ne bi mu bilo prvi put da objavi nešto što nije istina - to je uradio 2016. kada su konačni rezultati na kraju spali sa "njegovih" 61% na stvarnih 48% za SNS.
Ko je euforično pomislio da je moguće pobediti Vučića & Co. u prvom krugu, po njegovim pravilima igre, bolje da uzme par dana odsustvovanja sa društvenih mreža kako bi mogao da se posavetuje sa realnošću i zdravim razumom, odmori se, pa se vrati hladne glave u ovo vrzino kolo. Osnovni cilj je bio da neki od opozicionih kandidata uđe u drugi krug, a kako sada stvari stoje, u pravu su oni koji su tvrdili da je Janković onaj ko ima najveće šanse za to. Sva naklapanja u stilu "šta bi bilo kad bi baba bila deda", "jedan kandidat za nekoliko opozicija" i slična laprdanja pre ali i odmah po zatvaranju biračkih mesta, nisu bitna jer još uvek ne znamo konačne i zvanične rezultate ovih izbora.
Pitanje je da li će RIK smeti da objavi neku drugu brojku od ove njegove, naročito ukoliko se ona bude razlikovala ili ličila na onu iz izbornih štabova drugih kandidata. Ali, sačekajmo definitivno brojanje glasova sa 100% biračkih mesta i regularne zapisnike. Posle toga, stvar neka preuzmu u svoje ruke oni koji su se školovali za takve situacije. Pa ako ni to ne pomaže, zna se: "gazda Grujo, idu..."
Dotle, samo bez panike.


Za to vam ne trebaju ni Autostoperski vodič kroz galaksiju niti peškir, već samo hladna glava.
Brojanje glasova možete pratiti na sajtu izbori.live.
Tamo stvari izgledaju malo drugačije nego što ih je Vođa Velike Partije brže-bolje objavio. Trenutno imaju samo obrađene podatke za nepunu trećinu biračkih mesta u Srbiji. Iz iskustva znamo da će već izjutra ta brojka skočiti, jer mnogi članovi biračkih odbora po selima zapisnike nose u svoje izborne štabove tek tada (rezultat uveče uglavnom javljaju telefonski).
Malo je čudno da nema nikakvih podataka za tzv. Sandžačke opštine za koje AV6 tvrdi da su mu dale 70% podrške, kao i dobar deo ostalih opština u Srbiji (iz kojih naročito izdvajamo Voždovac, koji svakako nije preko sedam gora i mora).
Drugi krug, zapravo, uopšte nije nemoguć ali nije ni smak sveta ako ga ne bude bilo. Najbitnije je da rezultat glasanja bude realan: neka bude čak i 50,01% za njega - ali stvarno. Da znamo od čega zaista počinjemo borbu za uklanjanje ove nesreće i njenih posledica.
Jer ovo je samo početak i ne treba ga se odricati.
Naprotiv.

appendix 
Prvo jutarnje obaveštenje posetiocima sajta izbori.live:

"NAPOMENA
Distribucija obrađenih biračkih mesta kontrolora Saše Jankovića je veoma neravnomerna. Pristigao je značajno veći procenat podataka iz Beograda nego iz ostatka Srbije. Trenutni rezultat uzmite sa rezervom - Aleksandar Vučić ima veću podršku van Beograda. Ovo nije projekcija na uzorku - konačni rezultati se mogu razlikovati."


Ljudi su ipak morali da se ograde od preuranjenih zaključaka na osnovu njihovih podataka.
U pravu su. This is Serbia.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...