Thursday 11 May 2017

Korak napred, nazad dva


Danas je u Parlamentu Evrope, na sednici Komiteta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) izglasan zaključak tog organa povodom predloga Evropske komisije u vezi smanjenja tzv. geoblokiranja onlajn TV i radio programa.


Prvobitno sam ja bila zadužena za nacrt odluke Komiteta; međutim, rešila sam da svoje ime povučem sa tog dokumenta jer su njegove izmene, izglasane većinom glasova Narodnjaka i Socijaldemokrata, otupile oštricu predloženih mera. Njihovi pregovarači, Paskal Arimon (belgijski "evronarodnjak") i Viržini Rozje (francuska "evrosocijaldemokratkinja"), zajedno su radili na tome da umanje uticaj koji bi prvobitna verzija predloga imala na digitalne granice u Evropi. To će biti na štetu svih onih koji žele da pristupe nekom medijskom sadržaju emitera iz drugih zemalja EU - naročito jezičkim manjinama, stranim studentima ili imigrantima koji su tu već duže vreme. (ironično, ali i sam g. Arimon je pripadnik nemačke govorne manjine u Belgiji)
Smatram neprihvatljivim da Parlament dodatno ograničava predlog Komisije, koji je već dovoljno neambiciozan, i ostajem posvećena okončanju diskriminacione i zastarele prakse geoblokiranja (ograničenje pristupa određenom internet sadržaju na osnovu geografske lokacije korisnika).


Polazna tačka stava IMCO komiteta predstavlja predlog Evropske komisije uz pomoć koga bi se pojednostavilo licenciranje sadržaja koje medijske organizacije postavljaju na internet. Nažalost, Komisija je želela da se to pojednostavljenje odnosi samo na jedan veoma sužen izbor sadržaja:
  • Predlog se uopšte ne odnosi na poboljšanje prekograničnog pristupa video sadržajima koji nisu u vlasništvu radio-difuznih kompanija.
  • Čak i u okviru ponude od strane emitera, sadržaji proizvedeni samo za web su izuzeti - dozvoljeni su samo striming i repriziranje tradicionalnih RTV programa, kao i materijal koji je "pomoćni" uz glavni program (npr. produžene verzije intervjua emitovanih na TV). Na ovakav način stavljati sadržaje proizvedene za web u nepovoljan položaj, u potpunoj je suprotnosti sa savremenim razvojem medija.
  • Konačno, Komisija želi da ograniči vreme nakon prvog emitovanja, tokom kojeg bi važila ta pojednostavljena pravila. Emiterima bi bilo dozvoljeno da svoje TV programe reprizno prikazuju bez geoblokiranja samo nekoliko dana ili nedelja, nakon čega će morati da ih ponovo zaključaju iza digitalnih granica. Čak i nekomercijalni sadržaji, poput starih vesti, nakon prvog emitovanja bi morali da budu ponovo nedostupni Evropljanima koji se zateknu u "pogrešnoj" zemlji-članici.


Izgleda neverovatno, ali poslanici Arimon i Rozje su uspeli da ubede većinu svojih kolega da ove umerene predloge još više ograniče. Evo poređenja originalnog predloga Komisije, mog kompromisnog predloga i kontra-predloga koji je Komitet usvojio:
  1. Predlog Komisije: "pomoćni onlajn servis" predstavlja (...) obezbeđenje za javno emitovanje (...) radio ili TV programa istovremeno sa ili za definisan vremenski period nakon emitovanja od strane radiodifuzne organizacije, kao i bilo koji materijal proizveden od strane ili za neku radiodifuznu organizaciju koji je pomoćni u odnosu na takvu emisiju.
  2. Moj kompromisni predlog: "pomoćni onlajn servis" predstavlja (...) obezbeđenje za javno emitovanje (...) radio ili TV programa istovremeno sa, tokom, nakon ili najranije mesec dana pre emitovanja od strane radiodifuzne organizacije, kao i bilo kog materijala licenciranog uz njega, dokle god je onlajn dostupan na određeni vremenski period, kao i materijal u produkciji ili koprodukciji od strane ili za radiodifuznu organizaciju.
  3. Kontrapredlog Arimona i Rozjeove: "pomoćni onlajn servis" predstavlja (...) obezbeđenje za javno emitovanje (...) radio ili TV programa proizvedenog od strane ili za radiodifuznu organizaciju, uključujuči koprodukcije najranije mesec dana pre emitovanja, istovremeno sa, tokom ili za definisani vremenski period nakon njihovog emitovanja od strane radiodifuzne organizacije, kao i bilo kog materijala u produkciji ili koprodukciji od strane ili za radiodifuznu organizaciju koji je pomoćni u odnosu na takvu emisiju.


Prema mom predlogu, TV i radio programi bi mogli da imaju neograničenu korist od pojednostavljenog licenciranja. Takođe, dodatni materijal ne bi morao da bude direktno povezan sa oflajn TV ili radio programom. Ovaj pristup su  u Evropskom parlamentu aktivno podržali Zeleni, Liberali (ALDE), Konzervativci i reformisti (ECR), kao i manji broj Narodnjaka (EPP) i Socijaldemokrata (S&D).
Umesto toga, većina koju čine poslanici EPP i S&D, usvojila je Arimon-Rozje tekst predloga, koji donosi veća ograničenja nego što je to bilo u originalnom predlogu Komisije: čak će i delovi nekih tradicionalnih TV i radio programa biti izuzeti iz pojednostavljenih prekograničnih pravila. Samo će vlastita produkcija emitera biti legalna, ali ne i drugi delovi njihovih programa (kao što su filmovi ili prenosi sportskih događaja). Tokom nekog svog uživo striminga, emiter bi trebalo da zadrži opciju geoblokiranja uključenu/isključenu zavisno od toga šta se u bilo kom trenutku prikazuje - u čemu uopšte nema nikakvog pojednostavljenja. Na kraju će emiteru možda biti lakše da jednostavno ostavi blokiran kompletan program.
Ovo je veoma razočaravajući ishod zasedanja IMCO komiteta, čiji je zadatak da vodi računa o interesima potrošača. Međutim, to nije kraj ove priče. Konačnu reč po ovom pitanju donosi Komitet za pravna pitanja, u kome socijaldemokrata Timo Velken vodi pregovore. Kao aktivan "jutjuber", on će, nadamo se, pokazati više sluha za interese korisnika interneta, koji ne razumeju zašto političari žele da zadrže evropske unutrašnje granice na internetu, iako su one najvećim delom ukinute u fizičkom svetu.
Narednog utorka, 16. maja, na Fejsbuku ću uživo odgovarati na pitanja o različitim merama o kojima se na temu geoblokiranja vodi debata u EU, i zašto su do sada bili bezuspešni napori da se ispuni obećanje kako će poruke poput "ovaj video nije dostupan u vašoj zemlji" postati stvar prošlosti.
Ukoliko želite da pomognete u ostvarenju tog cilja, priključite se mojoj kampanji za prekid geoblokiranja i recite svojim poslanicima ono što zaista mislite!



Julija Reda (1986) je članica nemačke Piratske partije i potpredsednica EFA grupe (Zeleni i Savez Slobodna Evropa) u Parlamentu Evrope. Takođe, ona je članica Komiteta za pravna pitanja i zamenik člana u Komitetu za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji. Svoje aktivnosti u EU posvetila je reformi autorskih prava u Uniji, ali i van nje. Redini predlozi reformi nailaze na različite reakcije - u Nemačkoj je podržavaju, u Francuskoj su "neprihvatljivi", dok ih švedski Pirati smatraju "previše konzervativnim".  


***
Da li uopšte ima smisla napraviti bilo kakvu paralelu sa "ružičastom" situacijom po pitanju internet autorskih prava u Srbiji, ili napisati bilo kakav komentar, kada jedna privatna "firma" sebi uzima za pravo da blokira internet sadržaj u ime drugih privatnih produkcija - pa čak i javnog (državnog) servisa - pozivajući se na kršenje autorskih prava domaćih autora? Pritom, uopšte nije locirana u Srbiji već u EU (Beč) - ili je barem tako prijavljeno njeno sedište...
Kada treba blokirati režimski nepodobne sadržaje na internetu, kod nas nema granice koja bi to mogla da spreči.



Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, al' to vaše jevropsko kopirajt-kolce se u naš Vilajet ne igra ni taj korak unapred, samo & uvek tri u rikverc. Pa kud koji stignemo...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...