Tuesday 2 May 2017

Kriptoklerokratija i demokratska travestija


Nimalo nisam zadovoljan time što ću morati da plaćam uvećane stope poreza kako vaša crkva ne bi morala da ga plaća, kao da se tu radi o nekom javnom servisu. Ali, šta da radimo - takvi su nam zakoni. Međutim, vi te pare posle koristite da bi ste promovisali određene političke stavove, čime ste taj vaš "javni servis" zapravo izbacili kroz sopstveni prozor. Na taj način, vi ste postali akteri na političkoj sceni. Vrlo je moguće da su vaši politički stavovi i delovanje u suprotnosti sa mojim, a ja sam i dalje prisiljen da vas finansiram. Zbog toga je ovo travestija od demokratije.
Napomena:
Vođenje političkih kampanja vam je zakonom zabranjeno izvan četiri crkvena zida.



Prokleta je Amerika... ali, osim originala gornjeg teksta koji je napisan na engeskom, apsolutno sve je isto na srpskom ili bilo kom drugom jeziku na sve četiri strane sveta - neplaćanje poreza, nepoštovanje zakona, političko agitovanje za "crkvougodnu" vlast (ili opoziciju), bacanje ultravulgarnih kletvi i pretnje nevernicima (religijskim i političkim, podjednako), grebanje o budžet do Nebesa i nazad. U SAD civilno društvo već neko vreme ima nemalih problema sa sve agresivnijim zastupnicima tzv. "hrišćanske države" (od dolaska Trampa na mesto predsednika još i više) i "kruciformiranjem pejzaža" (postavljanje megakrstova duž auto-puteva), evropske države se teturaju između plime nacionalizma i ponovnog mešanja duhovnih servisa u svetovne poslove, tzv. "islamske države" su upravo to (sama pomisao na civilno društvo u nekim od tih zemalja predstavlja i smrtni greh i krivično delo).
Pametnome dosta, ali pameti nikada dovoljno na Ball of Confusion.
Na Balkanu su u poslednjih desetak godina sve vlasti (bez izuzetaka) samo povećavale poreske obaveze građanima (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora), a da se to nije primenjivalo i na "tradicionalne verske zajednice", koje su zauzvrat uvek bile izdašne u podršci kada je to zatrebalo.
Zanimljivo - sve verske organizacije su žestoko zainteresovane za sve što se dešava u vašim gaćama (od predbračnog seksa, preljube, do istopolne kopulacije i travestije), ali kada na red dođe fasadna travestija od demokratije onda se naprasno zatvaraju dveri glasnovorja religijskog i primenjuje zavet glasnog ćutanja koje znači još glasnije odobravanje.
Sve je u praksi suprotno od zakona: vaše gaće ćemo zatvoriti u vaša četiri zida, vaše pare ćemo obilato trošiti unutar naša četiri zida a vlast ćemo u zvezde kovati bez zidova i temelja.


Ima li boljeg selfija koji opisuje bilo koju od kriptoklerokratskih nadridržava na Balkanu (a i šire) od ove slike? Pa i oni su ljudi, mada se čini - nešto ljudskiji od ostalih.

"Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih."
- Džordž Orvel, "Životinjska farma" -

Umalo da zaboravim - kao što se verske organizacije aktivistički ponašaju poput političkih partija, tako se i političke partije prečesto ponašaju dogmatski kao da su verske organizacije. U istoriji znamo za najmanje jedan takav slučaj, kada je jedna partija na vlasti imala svoju ideološku državu i svoju ideološku crkvu. Znamo kako se to na kraju završilo po njih ali i po ceo svet.
Pre osamdeset i kusur godina...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...