Thursday 29 June 2017

Blato


Blato.
Prvo asocijacije, koje nam padnu na pamet kada ga spomenemo, nisu nimalo prijatne. Zar ne? Kako kiša krene da pada, tako i blato krene da se pojavljuje naizgled niotkuda. I ima ga, bukvalno, svuda.
A ta ljigava, lepljiva i štrokava masa, nema baš ničeg pametnog i korisnog da nam ponudi?
Pogrešan odgovor.
Blato je sastavni deo prirode - baš kao i svež vazduh ili vežbanje na otvorenom, dve nadasve bitne stvari za zdravlje svakog od nas. Pa šta ako se i malo isprljamo dok smo u prirodi? Brojna istraživanja pokazuju da kontakt sa određenim brojem i vrstama bakterija koje žive u blatu može da ima povoljne efekte po nas i pomaže u izgradnji imuniteta, nasuprot životu u bezmalo sterilnim uslovima zbog koga postajemo daleko manje otporni na loše uticaje iz okoline. Ne treba zaboraviti ni brojne minerale koji se nalaze u blatu - postoji razlog zbog koga ljudi troše silan novac na blatne maske i kupke u blatu.
Postoje brojna takmičenja u rvanju u blatu, skakanju u blato, gađanju blatom.
Jevrejska legenda kaže da je moguće napraviti Golema-osvetnika od gline i blata.
Dakle, šta još čekamo?
Svi u blato!
Na Svetskom forumu 2009. godine, pokrenuta je tema kako ohrabriti i pojačati osećaj zajedništva među ljudima i poštovanja sveta u kojem živimo. Kreatori Međunarodnog dana blata, koji je nastao kao rezultat debate na Svetskom forumu i potonje akcije širom sveta, želeli su da uspostave jedan dan kada će se sva Deca Zemaljska osećati bliskija nego obično. Zar ima boljeg načina za to nego uz pomoć same Zemlje?
Bez obzira na uzrast, boju kože ili religiju, umazani blatom svi izgledamo isto.
Postoje brojni načini na koje možemo proslaviti Svetski dan blata, ali svi oni imaju jednu zajedničku stvar:  morate da se isprljate, ukaljate, umažete blatom. Ovaj dan je posebno zabavan deci, jer ko od njih više voli da se isprlja? Danas im se možete pridružiti u pravljenju figura i kolača od blata. Svakako će te se uz smeh i igru zabaviti svi, porodično ili sa prijateljima. Možete napraviti i svoju privatnu blatnjavu jamu, ako vam nije stalo do starog dečijeg bazena na naduvavanje ("kod Kineza" su još uvek jeftiniji nego na "akcijskim" prodajama po sve brojnijim hipermarketima). Neka vam deca pomognu dok ga punite zemljom i vodom, a gađanje i prskanje koje potom slede ionako ne iziskuju vašu dalju pomoć (pa ni neposredno učešće). Jedino na šta morate biti spremni, pored bacanja tog bazena nakon "praznika", je činjenica da ćete morati da bacite i svu umazanu dečiju (i svoju) odeću nakon blatnjavog bala, jer nauka još uvek nije otkrila način kako da se to blato u potpunosti iz nje odstrani.
Po reklamama lažu da je tako nešto moguće, provereno.
Na kraju krajeva, američki botaničar Luter Burbenk kaže:
- Svako dete treba da ima pite od blata, skakavce, vodene bube, punoglavce, žabe, žute kornjače, šumske jagode, žirove, kestenje, drveće na koje bi se pelo. Potočiće po kojima bi gacalo, pčele, leptire, razne kućne ljubimce, seno, šišarke, kamenčiće za bacanje, zmije i stršljene. Dete koje je bilo lišeno svega toga, lišeno je i najboljeg dela učenja.


***
Život je nastao u primordijalnoj supi, koja je manje ličila na onu iz kesice a daleko više na blatnjavu baricu. Nastao, pa iz blata ispuzao, izašao i nastavio dalje.


Mi, u Srbistanu, još uvek iz blata nismo izašli (niti ispuzali). Ovde je glavna sportska disciplina blaćenje svakog ko iz blata štrči, a onaj ko iz blata pokuša da izađe biva kolektivnim naporom ostalih ekspresno povučen nazad - da ne pravimo razliku.
Blatnjave dečije patike brišu svaku statusnu i kastinsku razliku među roditeljima. Možda...
Blato po ulicama svih naseljenih mesta u Srbistanu, bez izuzetka, briše svaku razliku između zapuštenih njiva i raspuštenih gradova. 
Ovde ćemo do kraja Sveta, pa i korak dalje, u beskraj praviti svoje Vođe od govana i blata, i tako se konstantno svetiti sami sebi.
Marija Antoaneta ovdašnja, umesto hlebom, gladan narod hrani kolačima od blata.
Samo ovde se boja blata zove pink, a blaćenje naziva informisanjem.
Samo ovde je Isus umesto Maslinove propovedao na Blatnoj gori, umesto apostola imao blatnjave Golem-ministre, umesto po vodi hodao po blatu.
Ovde je svaki dan Dan blata, pa ništa.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...