Friday 18 August 2017

Cicino ćoše


Petak.
Vreme je za Politikin Zabavnik, kako je glasila nekada čuvena izreka.
Da li se sećate, takođe nekada, obavezne rubrike "Cicin kutak" koja je sledila odmah iza stripa u sredini? Naravno, ideja nije originalno naša, već je bila preuzeta iz sličnih stranih zabavnih magazina za decu & neodrasle (u kojima su "paper dolls" decenijama unazad bile obavezna zabava), što važi i za neke od prvih strip-junaka koji su se pojavili u "Cicinom kutku". Inače, samu Cicu je osmislila beogradska ilustratorka Vladana Likar Smiljanić. Papirnu lutku isečete sa te stranice i zalepite na karton, što važi i za njenu garderobu, pa se onda igrate presvlačeći je. Bilo je tu svega i svakoga za seckanje i oblačenje: Cica, Sara Kej, Štrumpfovi, Denis i Margareta, Popaj i Oliva, Hogar i Helga, Lu i Delta, Snupi... pa čak i Lepa Brena i Paja (bez Jareta).
A onda je Doba nevinosti nepovratno prošlo, jedna Cica je porasla, osamostalila se i blondirala, skinula kokardu i promenila stajling, postala guvernerka. Ne, to uopšte nije neka druga priča. Naprotiv.
Umesto Cice, svima nama (zajedno sa Zabavnikom) preostao je samo kutak.
Ćošak za ponavljače istorijskih gluposti.
Korner za budale.
I neke nove, apsolutno drugačije lutke u odnosu na one koje su se prvi put pojavile 1968. u Zabavniku.


Petak.
Po jednoj drugoj, takođe poznatoj ali ne toliko čuvenoj izreci, danas je dan za metak.
Problem je u tome što postavljenjem jednog od pomenutih, novih i drugačijih lutaka na mesto ministra odbrane Srbistana, ta verzija "petkovske" izreke dobija potpuno drugačiji smisao.
Najgore je što u tom novom "kutku" ima presvlačenja do besvesti, a da pritom najmanje ima promene garderobe. Od odevnih artikala, danas tu preovlađuju mišljenje, stav, svlak i biografija. Listom crni.
Deca su rasla i osamostaljivala se, menjali su se i papirni modeli u kutku za presvlačenje istih, sve dok na kraju lutke nisu potpuno proterane a umesto njih su zajahale lujke.
I kako da ih onda Bob ne nacrta upravo takvima kakvi su? Ali, kako?!
Bob Živković je odavno prestao da bude (samo) ilustrator za decu.

Petak.
Vreme je...
2000. godine je 6. oktobar pao baš u petak. Pa kud baš taj Petak Šesti nikako da dočekamo, od svih petkova koji nas zadesiše u poslednjih sedamnaest godina? Ili to ipak ima neke veze sa onim ćoškom iz koga nikako da izađemo zato što nismo spremni za Kutak za istorijski trenutak? Izgleda da su nam još uvek draže razne lutke&lujke i njihove krpice od papira, nego da se dozovemo pameti i već jednom odrastemo.
A decu i nedorasle je vazdan lako bilo prevariti.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...