Sunday 3 September 2017

The Internet of Hate (2)


Nakon Šarlotsvila su nacisti, beli supremacisti i ultradesničari postali daleko manje dobrodošli na internet. Zbog toga su rešili da naprave svoj.

alt+right

Napraviti internet uopšte nije lako. Preovladava mišljenje kako je to jedno apstraktno, otvoreno polje koje konkretno niko ne poseduje - ta legenda je zasnovana na poreklu interneta kao jednom od vladinih projekata, kao i na našoj sklonosti da zamišljamo kako je njegovo umrežavanje identično onom kod drugih komunikacionih infrastruktura (poput kablovske mreže ili radio talasa). Međutim, internet je u stvari niz core-servisa (većinom privatnih), koji hostuju razne sadržaje i korisnike upućuju kako da dođu do njih. Ukoliko ti provajderi ne žele da se nešto nađe na internetu, zaista im ne predstavlja poteškoću da to sa njega i nestane.
Ukoliko ultradesničari žele da pobegnu sa mreže na kojoj živimo svi mi, platforma njihovog "alt-teh" pokreta koju je Gab inicirao će morati, kao prvo, da pronađe registratora domena koji će hteti da sarađuje sa njima. Problem je u tome što su velike kompanije poput GoDaddy i Namecheap odlučile da uskrate svoje usluge sajtovima poput TheDailyStomer - što predstavlja bitnu promenu u njihovoj višegodišnjoj praksi da ostanu po strani i ne mešaju se u ono što njihovi korisnici postavljaju na svojim sajtovima.
Utradesničarski sajtovi imaju i druge, prikrivenije opcije, poput neimenovanih, grubih numeričkih adresa, ili da van SAD pronađu vlasnike servisa koji su im naklonjeni, ili da odu na tzv. dark-web - deo interneta gde je sajtove moguće anonimno hostovati i do kojih se dolazi samo korišćenjem posebnih pretraživača poput Tora (koji je TheDailyStormer upotrebio nakon banovanja). Ukoliko takvi sajtovi nameravaju da budu javno dostupni, moraju da nađu neki hosting, ali i odgovarajuću zaštitu od visokotehnoloških napada (poput DDoS). Međutim, čak je i Cloudflare, servis poznat po dobroj anti-DDoS zaštiti i politici nepostojanja diskriminacije svojih klijenata, nakon Šarlotsvila odlučio da ukine podršku sajtovima poput TheDailyStormer. Dakle, iako "alt-teh" pokret nije u potpunosti onemogućen da izraste u nešto veće, ukoliko velike kompanije koje pružaju internet usluge (poput registracije domena, bezbednosnih servisa, prodavnica aplikacija itd.) odbiju da sa njim posluju pre nego što ovaj uspe da izgradi sopstvene sisteme, stvari neće ići nimalo lakim tokom.
Za kreiranje sopstvenog interneta je takođe neophodno imati resurse.
Prva deljenja sadržaja - tj. šta god da je to što Gab "proizvodi" - mogu da finansiraju i sami njegovi osnivači, među kojima je nemali broj onih koji su navodno debelo plaćeni u samoj Silikonskoj dolini. Endrju Englin, koji uređuje TheDailyStormer, obratio se u martu Mother Jones magazinu sa tvrdnjom da većina poseta njegovog sajta dolazi iz okruga Santa Klara, tj. samog srca Silikonske doline. "Prosečni ultradesničar je verovatno 28-godišnjak koji je solidno tehnički potkovan i radi u IT sektoru."


Utsav Sanduža, glavni izvršni direktor Gaba, opisuje tzv. Alijansu za tehnologiju slobode govora kao "grupu od 100 i više inženjera iz Silikonske doline, koji u tajnosti rade sa nama na kreiranju alternativne infrastrukture". Njihov cilj je da obezbede soptsvene servere i imaju sopstveni hosting, registar domena, softver za zaštitu od DDoS napada, cloud-servise, tehnologiju kodiranja, da ne spominjemo i društvene mreže poput Gaba i ostalih alternativa "slobodnog govora" (npr. PewTube kao zamena za YouTube). Sanduža tvrdi da je Gab primio stotine novih zahteva za prijem u Alijansu, koja (po njegovim rečima) namerno ima mali broj članova kako bi se lakše zaštitio njihov identitet jer se boje gubitka posla u Silikonskoj dolini zbog toga. Iako je i dalje nejasno gde to oni tačno rade, po Sandužinim tvrdnjama barem šačica njih je sigurno u Google kampusu.
Gab će graditi svoju mrežu od već postojećih brojnih web servisa koji propagiraju ultradesničarske stavove. Paks Dikinson, nekadašnji inženjer u Business Insideru koji je bio primoran da napusti posao nakon što je na svom tviter nalogu objavio gomilu rasističkih i silovateljskih viceva, napravio je sopstvenu ultradesničarsku platformu za prikupljanje para koju je nazvao Counter.Fund ("kontrafond"). Takođe, postoji i Hatreon kao "slobodnogovoreća" alternativa Kontreonu (koji tvrdi da je "govor mržnje zaštićen"). Postoji i desničarski antipod za Wikipediu, nazvan Metapedia. Postoji čaki jedan mali desničarski sajt za upoznavanje (WASP.Love) čiji je slogan "Čuvajte svoje nasleđe! Budite plodni i množite se! Još danas se priključite WASP.Love!" Iako su to mesta na kojima se okupljaju oni kojima govor mržnje nije stran, ona se ipak razlikuju od foruma i platformi kao što su Stormfront i Gab na kojima se rasističke i antisemitske ideje legu i potom dalje razglabaju, na kojima su počinioci zločina iz mržnje poput Dilana Rufa i Andersa Brejvika bili indoktrinisani i pronašli ohrabrenje za nedela koja su počinili.
Dikinson pokušava da nađe investitore za svoje zamisli, ali smatra da ima malo nade da će uspeti. "Levičari odmah skaču na svaku priliku da propagiraju svoje ideje, bez obzira na to koliko su one glupe", kukao je Dikinson na Gabu prošle nedelje. Pa ipak, likovi poput njega su i dalje ubeđeni da postoji tržište za njihove "ideje". PewTube tvorac, Entoni Mejfild, kaže: "Očekujem da će nam među prvima pristupiti oni sa najradikalnijim stavovima koji ne pripadaju mejnstrimu, oni koji su već bili izbačeni sa YouTube i sličnih platformi. Kako bude rasla definicija nekog ko je loš i kome nije dopušteno da priča šta hoće na mreži, tako će i korisnici moje i drugih platformi sve više i više postajati mejnstrim."


Otkako je Google dao Demoru otkaz i izbacio Gab aplikaciju iz svoje ponude, napor da se iznađu finansijeri ultradesničarskog interneta postao je urgentan. Dikinson je na internetu objavio jedan slajd-šou u kome poziva investitore i nove članove koji žele da se priključe pokretu koji nastaje: "alt-teh obećava da će oživeti i obnoviti stari libertarijanski etos o tehnologiji kao sredstvu za postizanje jednakosti i alatu za što veću slobodu", kažu poruke sa slajdova, i napominju da njihovom pokretu nisu bitni rasa, pol ili pedigre i da je njihov moto "ćuti i kodiraj". Po njihovom planu, oni dalje obećavaju revitalizaciju ruralne i palanačke Amerike tako što će obezbediti zaposlenje svim inženjerima koji će učestvovati u izgradnji "novog i antimarksističkog" interneta. "Oni koji prvi budu udružili svoj kapital sa nama, postaviće temelj svog daljeg profita u alt-teh revoluciji."
U poslednjih par nedelja, grupa ultradesničarskih video blogera se pridružila promociji pokreta koji se rađa; među njima je i popularni libertarijanski video-bloger Styxhexenhammer666, čija su dva video zapisa na tu temu imala oko 70 hiljada pregleda. Ostali su postavljali zapise u stilu "poziv na akciju", zvali one koji su tehnološki potkovani da se pridruže pokretu kako bi izgradili "nove platforne slobodnog govora" (što je takođe privuklo hiljade posetilaca njihovih postova). Iako sve to ne deluje kao neka velika brojka, ona ipak ukazuje na pokret čije ideje imaju ne baš tako malu podršku (kako se na prvi pogled može učiniti).


Pretraživanje po Gabu otkriva konstantan dnevni priliv postova onih koji pitaju kako mogu da se priključe. Jedna grupa formirana na Gab-u, nazvana "The Right Wing Dev Squad", opisala je svoje planove za naredni vikend nakon Šarlotsvila na sledeći način:
"Moj vikend će biti uživanje u la dolce vita: pivo u ruci, kod na ekranu, Jevrejin u peći."

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...