Saturday 9 September 2017

WW3 na FB


Treći svetski rat je već počeo, vodi se na fejsbuku i ostalim društvenim platformama. Njega ne vode zaraćene države, vojni savezi ili multikorporacijske armije plaćenika, već se on vodi između nas samih. Alle gegen alle, pravi hobsijanski rat "svakog protiv svakoga" ali ni oko čega.


Ako stvari pogledamo sa jedne drugačije tačke (a ne one zvanične koja nam je podmetnuta), možda ćemo uvideti da se dosta sumnjih stvari dešava u pozadini svega. Od stvarnih do lažnih terorističkih napada, podrška ISIS-u, "invazija na Evropu" i slične stvari. Niko od nas ne može da pojmi šta je od svega toga prava istina. Ali zato svi možemo videti da nas "neko" stalno bombarduje strahom, zato što je strah najmoćnije oružje za kontrolu masa. (u Orvelovoj "1984" niko zapravo nije siguran ko zaista bombarduje Pistu Jedan - neprijatelji ili Okeanija sama) Osvrnimo se oko sebe - slobodno možemo reći da su u tome veoma uspešni.
Zbog toga je jedino rešenje da ostanemo jedinstveni i počnemo da mislimo svojom glavom. U suprotnom, pretvorićemo se u nacionaliste ispranih mozgova. A takvih danas ima svuda, i sve ih je više. Oni šire svoju mržnju putem interneta, šeruju lažne vesti i vode bitke komentarima. Upravo to je tema pesme "WW3 is on Fb" - stanje u kome je fejsbuk postao ratna zona a korisnici se pretvorili u vojnike, tastature im služe kao oružje a slova kao meci. Kada su svi naši prijatelji razdvojeni na dve suprotstavljene strane, viču jedni na druge i međusobno se "časte" bezumnim i glupim komentarima.
"Niti reči razuma, samo bombe bez smisla".
Istina je da niko od nas ne može znati istinu.
Istina je i da ujedinjeni pobeđujemo, a podeljeni padamo.

- Pigs Parlament, avgust 2017.


Izgleda da je on već tu, bez oružja i plašenja
Iz tastatura pucamo, doskočicama se gađamo
Taj rat je počeo oko sukoba mišljenja
A sad po zidovima samo se svađamo

Treći rat svetski
Postao je fejsbuk epski

Niti reči razuma, samo bombe bez smisla
Slova su meci kojima tuđe zidove bušimo 
A rat je počeo oko sukoba mišljenja
I sad po zidovima samo se svađamo


Pigs Parlament "WW3 is on Fb"
(Koruptistan EP, 2017)

And you know what I mean.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...