Monday 16 October 2017

Kljun


The Nib (eng. kljun tj. vrh pera za pisanje/crtanje) je američki vebsajt na kome brojni autori svakodnevno objavljuju svoje satirične karikature i stripove, kolumne, eseje i podsetnike o raznim temama i događajima koji se dešavaju širom sveta (logično je da najveći deo tog prostora zauzima Amerika, ali ne samo ona). Jedan od članova uredništva je i poznati njujorški crtač stripova i karikatura Met Lubčanski. Ekipa "Kljuna" smatra da je strip najbolji način da na satiričan način prikažu ono što se dešava u stvarnom svetu politike i žurnalizma; u nameri da objavljuju najbolje satirične stripove i karikature, posebno naglašavaju da su otvoreni za saradnju sa svakim autorom koji je zainteresovan da mu objave rad koji ispunjava njihove standarde.

"autoportret" redakcije

- Momče, koliko samo materijala ima za tebe ovih dana!
- Previše. Kako da se baviš satirom kad ti je predsednik živa karikatura? Taj ritam iscrpljuje. Za kompjuterom sam od jutra do večeri, samo da bih bio u toku. Moram stalno da korigujem ono što radim, i to sve zbog neke udarne vesti koja je objavljena u sitne sate ili zbog nečijeg sumanutog tvita. Tome nikad kraja. To ti je kao da si od nekog zatražio čašu vode a on te ošine posred lica mlazom iz vatrogasnog creva.
- Dakle, hoćeš da kažeš kako ove satirične karikature same sebe crtaju?
- Da. Upravo to hoću da kažem.


***
"Predsednik je karikatura koja crta samu sebe."
Nigde ne piše da se ovo odnosi na Donalda Trampa, ali piše da se bave "raznim temama i događajima koji se dešavaju širom sveta". U drugom kvadratu ima sasvim dovoljno mesta, pa svako može sam da dopiše ime predsednika svoje zemlje.
I Srbija i svet?
Naravno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...