Tuesday 14 November 2017

Sveto vračanje


Utorak, 14. novembar 2017. godine.

Upozorenje prepodobne Sv. Vikipedije neopreznom čitaocu ovog teksta, na nju okačenog

Sveti Vrači Kozma (Kuzman) i Damjan (Damnjan) iz Azije
Dva brata, rodom negde iz Azije, koji su bili lekari (vrači), besrebnici (volonteri, baš kao i ovi danas čim završe studije) i čudotvorci (ehm). Od Gazde su dar isceljenja dobili za džabe pa su tako i svoje usluge naplaćivali - po nabavnoj ceni. Jedared se, tako, Kozma naljuti na brata Damjana što od pacijentkinje uze tri jajca umesto participacije pa odluči da zbog toga nikako ne legne uz njega na vjačnaji počinak. Ovaj drugi se branio time da ta tri jajca ne uze za uslugu već za Sveto Trojstvo. Svakome odozgor - po jedno. Srbopravoslavna crkva ih slavi 14. (po novom) tj. 1. (po starom) novembra, ali ne kao crveno već kao crno slovo. Dakle, nije praznik al' ga ima; što bi se socsamoupravno reklo "praznik koji se obeležava radno".

Sveti Kozma i Damnjan Rimski
Opet dva brata, lekari & čudotvorci, ali rodom iz Rima. Lečili životinje i ljude od svakojakih bolesti i muka, podjednako. Preobratili jednog rimskog cara u pravoverje iscelivši ga čudom, iako im je zapretio pogubljenjem. Toliko su postali slavni da ih je jedan ljubomorni kolega na kraju odveo u šetnju do šume (ne u lov, to je posle nastalo) pa tu pobio kamenjem u glavu. Srbopravoslavna crkva ih slavi 14. (po novom) tj. 1. (po starom) jula. Crno slovo, naravno.

Sveti Kozma i Damnjan iz Arabije
Isto kao u prethodna dva slučaja, po pitanju rodbinskih veza i profesije, ali ova dvojica behu obezglavljeni (sudeći po jednoj srednjevekovnoj slici). Srbopravoslavna crkva im dodeli manastir Zlatenac kod Svilajnca, a slavi ih 30. (po novom) tj. 17. (po starom) oktobra.

Bez obzira na geografsko poreklo i datum crnog (a ne crvenog) slova (u oba krstaška kalendara) u spomen hećim-braće, jasno je da svu šestoricu smatraju zaštitnicima lekara & ostalih pružalaca zdravstvenih usluga, kao i nekih drugih sitnijih i manje bitnih delatnosti.



Severnoamerički indijanci za plemenskog vrača kažu "medicine man" (prevedeno na engleski), dok se u nekim slovenskim jezicima reč "vrač" koristi za lekara. U srpskom se lekar kaže "lekar", ali u srBskom... e, tu smo nas sačekali da dođemo na klizav indijanski teren prizivanja duhova i kiše, čime će se po već uobičajenom kanonu najverovatnije baviti novouspostavljeni bolnički duhovnici. Pošto istočnokruciformne crkve ne priznaju postojanje Vraga, pa shodno tome i ritual egzorcizma, baš kao i (pro)davanje indulgencija (praksa baš i ne podržava takve tvrdnje), ostaje im da se po bolnicama - a i šire - bave uterivanjem duhova i poklanjanjem oprosta.
Sve to isto važi za kasarne + zatvore. Doduše, kod ovih poslednjih je za indulgencije zadužen Vrhovni patrijarh Republike Srbije i konzument predsedničkog kabineta na Andrićevom vencu br.1; kancelarija - takođe br.1. Na vratima stoji pločica sa sledećim obaveštenjem: "Amnestiranje grehova: poznate ličnosti - vikendom i praznikom 00:00-24:00, pučanstvo - radnim danom 24:00-25:00".
Za neupućene.
Za one sa uputom je participacija obavezna, gde god da su se uputili.

I tako, dok visoki oficiri SPC i arhiepiskopi VRS+VMA i danas tradicionalno razmenjuju posete i oproste, prostom narodu preostaje samo da odabere kojoj varijanti vračeva će krenuti - onima u crnim mantilima ili onima u belim mantijama, ili obrnuto.
Svejedno, ionako opet izađe na isto.

Pa kako sad - da ili ne dobro?

Da današnji dan ne ostane nezabiberen, pobrinuli su se copy/paste tariguzi ovdašnji, pardon - domaći mediji. Ovoga puta su dežurni bili Kurir i Telegraf, mada su njihova imena u ovoj priči potpuno nebitna i besmislena.
I tu nam, ionako, opet sve izađe na isto.

Da se pomoliš, od sve muke.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...