Monday 6 November 2017

Vesti iz ogledala


Mnogi ljudi bi pretrnuli od straha kada bi u ogledalu, umesto lika, ugledali svoj karakter.

Bili smo ubeđeni da se Tramp informiše preko Foxa i ostalih "Prijatelja"; takođe, on definitivno dobija i "dosije" pozitivnih dnevnih vesti o njemu samom, i to dvaput na dan. Američki predsednik rutinski kuka po Tviteru kako je stvarno nepravedno u kolikoj meri se emituju "lažne vesti" na njegov račun, pa je tim za komunikaciju Bele Kuće morao da smisli način kako da stiša njegov bes - servirajući mu izveštaje prijatnije njegovom uhu i egu. Vajs Njuz (Vice News) objavljuje da "osetljivi glavnokomandujući", pored fotografija na kojima izgleda "moćno", dobija i po jedan folder u 9:30 i 16:30, koji u 20-25 stranica sadrži samo vesti koje prijaju njegovom uhu. Ta ekipa, koju čine sadašnji i neki bivši službenici u Beloj Kući, sprema izveštaje koji obuhvataju i skrinšotove protrampovskih vesti kablovskih TV stanica, laskave tvitove i transkripte intervjua koji idu u korist predsednika Amerike.
Svi ti podaci se sakupljaju i pakuju u tzv. ratnoj sobi Republikanskog nacionalnog komiteta. Članovi tima počinju radni dan u 6:00 gledanjem prvih jutarnjih vesti. Probrane isečke prosleđuju timu za komunikaciju, zajedno sa saopštenjima koja treba gurati kroz štampu i ostale medije naklonjene Trampu. Ukoliko nema dovoljno takvih "priča", onda ubacuju što više fotografija predsednika, na kojima on deluje što moćnije. Inače, otkad je ova Adminsitracija preuzela dužnost u januaru 2017, taj specijalni tim je sa 3 proširen na 10 članova. U vezi jednog dokumenta, koji u kuloarima Bele kuće poluglasno zovu "propagandni dokument", priča se da je tim od ekipe za komunikaciju kao odgovor dobio samo poruku "to sranje mora da bude još pozitivnije!"
Iz Bele Kuće su na ove tvrdnje Vajsa, odgovorili sledećim mejlom: "Osim što nećemo komentarisati ništa o materijalu koji delimo sa predsednikom, vaše tvrdnje nisu tačne na više nivoa." Uprkos neprekidnom protoku materijala koji služi samo da bi pumpao njegov ego, Tramp i dalje tvrdi da je "u ratu" sa mejnstrim medijima, etiketirajući CNN, BBC, Buzzfeed i druge kao "fabrike lažnih vesti".
Njegov "čas te volim, čas te mrzim" odnos prema "luzerima iz Njujork Tajmsa" je posebno uvrnuta priča - on ih svakodnevno rutinski proziva i napada, ali ih i obavezno poziva u Ovalni kabinet gde im daje opširne intervjue u kojima otvoreno govori o Rusiji, međunarodnoj politici ili ponašanju Vrhovnog državnog tužioca.

- White House gives Trump "positive news to keep him happy, twice a day" (First To Know, 09.08.2017)



Zamislimo sada "win-win 3-u-1" situaciju, u kojoj je jedan te isti čovek predsednik, propagandni tim i tim za komunikaciju. Taj tip sam smišlja istinite vesti, priprema ih i šalje ekipi koja mu ih (samom sebi) - nadasve prijatno iznenađenom & samoosokoljenom - potom plasira. Taj sam sebe napada i intervjuiše, hvali i cenzuriše.
Ili, zamislimo jednu krakatu i zadriglu androginu Alisu, koja po povratku iz Zemlje čuda stane pred ogledalo, pa kaže "Ogledalce, ogledalce, ma znam ko i šta, nego... odsadpanadaljeiubuduće, ova bajka ima da se zove U zemlji sa obe strane ogledala - i neću više ništa da čujem".
U stvari, nemamo šta da zamišljamo.
To već živimo.

I bi zapoveđeno:
Svaki car i svaka dvorska luda,
da ogledalo po meri svojoj ima!


"Istina je čudnija od fikcije, jer je fikcija u obavezi da razmatra mogućnosti. Istina nije."
- Mark Tven (Put oko sveta)

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...