Thursday 11 January 2018

Shah Shah A Go Go


Na dvoru Ministra spoljnjeg delovanja održana je, pod pokroviteljstvom Ministarstva estrade i drugih vidova distrakcije, partija šaha između Visoke predstavnice Džiberalnodemokratske partije i Širokog predstavnika Nacionalsocijalističke partije Srbije. Potezi, komunikacija i šahovska notacija vođeni su, shodno prostoru u kome se partija odigravala, striktno na engleskom jeziku i to preko Instagrama.
Rezultat: nepoznat
Povod: još nepoznatiji

A game of chess with Mr. Dačić
(Serbian First Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs)
foto: karleusastar Instagram

Da se podsetimo:
Šah je moderna misaona igra za dva igrača i neograničen broj kibicera, koja potiče od drevne indijske vojno-strategijske igre Čaturanga. Igra se na kvadratnoj podlozi dimenzija 8x8 polja. Svaki igrač ima po 16 figura, crne tj. bele boje (kao i naizmenična polja na podlozi). Crne figure ponekad mogu biti crvene. Beli ima prednost povlačenja prvog poteza. Cilj igre je protivnika dovesti u tzv. šah-mat poziciju; "šah-mat" znači "mrtav kralj" (na persijskom). Osim tog stanja umrtvljivanja kralja, partija se može završiti i remijem (kada niko ne može ništa nikome, pa se dogovore da dignu ruke od svega) ili patom - situacija kada je jedan od igrača na potezu ali ne može da se pomeri ni makac.
Iako mediji nisu objavili konačni rezultat ove partije, po slici se da zaključiti da se ona najverovatnije završila pat-pozicijom, i to tako što crveno-crni igrač nije mogao da se pomeri već kod drugog poteza nakon otvaranja. Znajući o kakvom se Liku&Delu radi, novinari najverovatnije znaju istinu o tome da li je bela igračica imala gaće & ostalo belo (zlatno) tj. donje rublje na koje je protivnik dokazano slab i u čijem odsustvu trenutno zapada u katatonično stanje, u kome čak ne može ni da peva već samo mljacka. Znaju, ali ćute, jer su i sami u pat-poziciji sa vlastima, u strahu da one ispod stola mimo svih pravila igre ne izvuku sedamnaestu figuru.
Pogađate, ta figura je NJKVAV. Naravno.
Taj preskače uzduž i popreko, ima pravo na beskrajne rokade i jede sve sa i ispod stola, bez obzira na boju.

Gold rush (zlatna groznica)
foto: karleusastar Instagram

"Šah je moderna misaona igra"...
Ne bi me čudilo, kada znamo o kakvim se kapacitetima radi, da su bukvalno jeli figure jedno drugom. Za predjelo, uz šampanjac i pesmicu za laku noć. Drvo ne goji, slonovača još manje.


The Stranglers "Shah Shah A Go Go"
(The Raven, 1979)

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...