Monday 7 May 2018

Ičkova vrtoglavica


"Slušaj Petre, ti ćeš ići kao naš prvi Ambasador kod Porte. Kad stigneš u Carigrad primiće te Sultan u audijenciju i predaćeš mu akreditivna pisma. Pazi dobro Petre, kad budeš tamo pred Sultanom. Da se kurčiš bre, da vide Turci da Srbija nije mačiji kašalj. Ne mogu oni da rade kako oni hoće. Ali Petre, dobro vodi računa. Ako na to tvoje kurčenje, počne i Sultan da se kurči, e... ti Petre, odma' da odkurčiš, jer je Srbija ipak mala zemlja. I da znaš - Sultan je slab na pare i na muško dupe, a mi pare nemamo da ti damo."


Vučić: Erdogan je najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske

Istine radi, treba napomenuti da Knez Miloš nikada nije mogao da pošalje Petra Ička za prvog ambasadora Srbije kod Porte, zbog nekoliko istorijskih činjenica:
- Petar Ičko je umro 1808. godine
- Miloš Obrenović postaje vrhovni Knez 1815. a nasledni Knez Srbije 1830. godine
- Ička su 1806. vođe Prvog ustanka slale na Portu da pregovara o primirju, tako da je Miloš mogao da bude samo jedan od vođa (vojvoda), nikako Knez (nakon toga su ustanici zauzeli Beograd, pa je Ičko 1807. godine jedva izvukao živu glavu iz Carigrada)
- akreditivi se razmenjuju između država, što Srbija za Ičkovog života još uvek nije postala
Sve to ipak ne umanjuje aktuelnost priče, zato što dobro znamo ko je Iskander A.V. Ičko i šta je u ponedeljak radio po Ankari - verovatno je, pored leka za vrtoglavicu, tražio i formulu kako da očisti "srpski internet" od nedostojnih ljudi, tupadžija, stranih plaćenika, žutih lopova, budala, izdajnika, hijena, pacova, domicilnih ništarija, soroševaca, lokatora, pučista & ostale opozicije - po Erdogan-efendi receptu za kućni red i mir. Naravno, pare je sa sobom obavezno poneo - što je sigurno, sigurno je. A i zbog "bol u dušu", kume.
Nego, ko je onda Miloš - onaj, koji bi izdao ista takva uputstva svom današnjem Ičku?
Da ih možda nije izdao sam sebi, pa mu se zbog toga zavrtoglavilo?
Ne bih znao kasti.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...